07-2544170 , Fax: 07-2511910 info.ilppg@jtm.gov.my

ANTARA KEMUDAHAN YANG DISEDIAKAN DI ILP PASIR GUDANG

SURAU AL-MAWADDAH

Dibina pada tahun 1986 bersebelahan dengan Dewan Besar (Platinum) dan selesai dinaiktaraf semula pada Jun 2022. Kini Surau Al-Mawaddah berwajah baru dan mampu memuatkan jemaah seramai 350 orang dalam satu-satu masa.

BILIK KULIAH

Setiap bahagian mempunyai bilik kuliah masing-masing bagi pembelajaran teori dan juga subjek umum. Dilengkapi dengan kemudahan seperti meja, kerusi dan juga papan putih. Terdapat juga bilik kuliah gunasama bagi kumpulan berskala besar.

GELANGGANG SUKAN

Kedudukannya bersebelahan dengan padang bola. Memuatkan 1 gelanggang bola jaring, 1 gelanggang futsal, 1 gelanggang takraw dan 1 gelanggang bola tampar bagi kegunaan pelajar-pelajar dan kakitangan institut.

DEWAN KULIAH UTAMA

Berkapasiti 300 orang dalam satu-satu masa, dewan ini mempunyai kemudahan siaraya yang lengkap bagi tujuan seminar, program dan majlis-majlis anjuran institut. Dewan ini juga sering digunakan semasa Minggu Suai Kenal pelajar-pelajar baru.

PADANG BOLA

Padang bola yang terletak berhadapan dengan blok asrama pelajar dijadikan tempat berlansungnya acara Karnival Sukan selain perlawanan bola antara bahagian yang menjadi acara tahunan pelajar.

BENGKEL

Bengkel-bengkel di ILP Pasir Gudang ini dilengkapi dengan peralatan latihan seperti mesin-mesin yang terkini juga menepati silibus latihan bagi kegunaan pelajar-pelajar.

DEWAN MAKAN

Seramai 400 orang pelajar boleh menikmati makanan yang disediakan dalam satu-satu masa. Bangunan dua tingkat ini mempunyai ruang berasingan bagi kegunaan pelajar lelaki dan perempuan yang tinggal di asrama.

KAUNTER KHIDMAT PELANGGAN

Pegawai Khidmat Pelanggan sentiasa bersedia menerima panggilan dan juga kunjungan pelawat yang berurusan di Kaunter Khidmat Pelanggan ILP Pasir Gudang.

ASRAMA

Mempunyai 4 blok asrama bagi menempatkan 570 orang pelajar lelaki dan perempuan; 3 blok 2 tingkat dan 1 blok 3 tingkat dengan kemudahan seperti bilik air, bilik tv, bilik sakit dan juga ruang riadah.

DEWAN PLATINUM

Berfungsi sebagai dewan peperiksaan juga majlis-majlis makan dengan kapasiti 150-370 orang dalam satu-satu masa. Digunakan juga sebagai gelanggang badminton dengan kapasiti 2 gelanggang. 

KAFETARIA

Terdapat juga kafeteria yang dibuka dari pagi sehingga malam bagi memenuhi permintaan pelanggan yang terdiri daripada pelajar, kakitangan dan juga pelawat.

MAKMAL KOMPUTER

Mempunyai 3 makmal komputer gunasama dengan kapasiti setiap satu makmal 15-40 orang pelajar. Setiap satu makmal mempunyai kapasiti dan perisian berbeza mengikut keperluan pelajar.

Skip to content